4 Şubat 2013 Pazartesi

URUK ASLANI GILGAMEŞ, Harald Braem

URUK ASLANI GILGAMEŞ, Harald Braem
URUK ASLANI GILGAMEŞ
Harald Braem
Üçte ikisi tanrı, üçte biri insan olan Gılgameş'in efsanesi, dönüp dolaşıp, bize, ağaçların bir ülkenin zenginliği olduğunu vurguluyor.

Bilge Ana Ninsun tarafından evlatlık edilen onlarca çocuktan biri olan Gılgameş, bir gün herkesin korktuğu ve yanına dahi yaklaşamadığı bir ağaca düşürdüğü taşı almak için gider. Ağacın içindeki yılanı tuttuğu gibi fırlatır ve sonra kurumuş ağacı gövdesinden tutarak yere devirir. Bu, Uruk halkı için bir işarettir. Gılgameş, ağacın iyi tarafından kendisine bir trampet yapar ve deli gibi gece gündüz çalmaya başlar. Ta ki Uruk kralı Dumuzi ölüp onun yerine geçene kadar.

Sizleri bambaşka bir dünyaya, onbinlerce yıllar öncesine götürecek bu efsanede, birbirinden heyecanlı maceralara; Humbaba ve Gök Boğasının öldürülüşüne, Enkidu'nun Gılgameş'e olan arkadaşlığına, tanrıların gazabına, İştar tapınağının sizi çeken şehvetine, yedi bilgenin bilgeliğine, İluna ve Tehiptilla'nın güzelliğine, entrikalara, şehirler arasında savaşın diplomasi ve sevgiyle çözüldüğüne, Gılgameş'in yaşamın sırrını arayışına ve herşeyin aslında onun içinde saklı olduğuna ve dha bir çok maceraya tanıklık edeceksiniz.

Gılgameş efsanesini, Harald Braem'in kaleminden ustaca romanlaştırılmış bu kitaptan okumaya doyamayacaksınız.

* Diğer kitap yorumları için tıklayınız.


Hiç yorum yok: