31 Ekim 2012 Çarşamba

İNTİBAH, Namık Kemal

İNTİBAH, Namık Kemal
İNTİBAH
Namık Kemal
Türk yazın tarihinde, ilk roman olarak kabul edilmektedir. Namık Kemal'in Osmanlıca olarak, roman denemesi diyebiliriz. Orjinali hemen hemen çoğumuzun anlaymacağı şekilde, Osmanlıca olarak kaleme alınmıştır. Ben, Bordo-Siyah ekibinin, piyasaya sürmüş olduğu kitaptan okudum bu eseri. Bordo-Siyah ekibi yine güzel bir iş başarmış. Okurken anlamamazlık etmiyorsunuz; gayet güzel tercüme edilmiş.

Namık Kemal, eserini yazarken, topluma ders verme eğilimindedir. Ali bey henüz genç yaşlarında, oldukça çalışkan ve düzenli bir kişidir. Herşeyin en iyisini, oğlu için isteyen bir annenin ısrarı ile, toplum içine karışması ve içine kapandığı dünyasından kurtulabilmesi için, oğlunu, Çamlıca tepesinde gezintiye ikna eder. Arkadaşlarıyla birlikte gittiği bu gezinti, Ali bey'in hayatını değiştirecektir...


Ali bey, Mehpeyker ve Dilşuba... Bu üç karakter etrafında döner hikaye. Elimdeki metin oldukça düzgün ve anlaşılır olduğundan, ben hikayeden memnun kaldım. Ancak, elimdeki kitabın önsözünde, Namık Kemal'in olduğundan fazla konuları uzattığını vs. yazmaktadır. Tercüme eden ekip, fazla-gereksiz yerleri, bizler için, daha anlaşılır olacak şekilde kısaltmışlardır.

Emin olun sıkılmadan okuyabileceğiniz bir eser.

Hiç yorum yok: