22 Kasım 2012 Perşembe

KARARTMA GECELERİ, Rıfat Ilgaz

KARARTMA GECELERİ, Rıfat Ilgaz
KARARTMA GECELERİ
Rıfat Ilgaz
Rıfat Ilgaz'ın 1974 senesinde  yayımlanan ve II. Dünya Savaşı dönemininde -ki karartma gecelerinin yaşandığı 1944 senesidir- kitapları toplatılan ve polislerce aranan Mustafa Ural adlı  aydın bir şairin, iki bucuk aylık kaçış öyküsünü anlatmaktadır bu kitap.

İnsan düşmeye görsün... Mustafa Ural henüz ne sağcılık ne solculuk ne de komünistlik gibi ideolijelere kendini pek yakın hissetmese de, içindeki gerçeklik ve doğruculuk, kendini şiirlerinde göstermesine sebep olmaktadır: Elbette bu, dönemin konjonktürüne aykırı şiirlerdir. Bu günün gözüyle baktığımızda, dönemin hükümetini ve yardakçılarının ne kadar cahilce ve ne kadar yıkıcı davrandıklarını görebiliyoruz...


Turancılık, Türkçülük, İslamcılık vb. birşeylercilik insanları günümüzde de birbirinden ayırmaktadır. Kanımca, Almanya'nın faşist uygulamaları, Türkiye'de de uygulanmak istenmekte ve dolayısıyle Almanya yanlısı bir kesim yaratılmak istenmektedir. Malum, Türkiye II. Dünya Savaşına girsek mi girmesek mi arasında gelip gitmekteydi. Almanya, I. Dünya Savaşnda yanında olan Türkiye'yi kendine çekebilmek için, mutlaka içeride gizli ve hain planlar yapmıştır. Ve sanıyorum ki, Mustafa Ural ve diğer aydınların çektiği bu sıkıntılar, hep bu oyunların neticesidir.

Rıfat Ilgaz'ın oldukça anlaşılır ve etkileyici anlatımıyla, kitap bir çırpıda bitiveriyor.  O dönemlerin; aydınına, korkağına, polisine, kadınına, çocuğuna, askerine, hainine, hırsızına, gecelerine ve gündüzüne bir pencere açıyor, Rıfat Ilgaz bu eseriyle. Gerçekten de okunması gereken bir eser. Umarım okumuş ya da okuyacaksınızdır.

* Diğer kitap yorumları için tıklayınız.




Hiç yorum yok: