17 Nisan 2012 Salı

KLON, Kevin Guilfoile

Bir arkadaşım, taa 2008'lerde herkesin elinde yollarda okuduğu OLASILIKSIZ adlı kitabı okuduğunu söylemişti. Ben de artık vakti geldi diye, herkesin gittiği yoldan gideyim dedim ve kitabı aldım. Okudum. Bu kitapla ilgili yazımı da yazacağım. Ancak, sonrasında kitapçım bana okumam için KLON adlı bu kitabı önerdi ve çok daha güzel olduğunu söyledi. Açıkcası, OLASILIKSIZ ve KLON'un kapakları siyah-beyaz tipte olduğu için içime sinmemişti. Israr etti kitapçı. Şu sıra bilen bilir, hep bu tür kitap kapakları olan kitaplar satılıyor. Birbirinin kopyası ve satılsın diye uygulanan kitaplar diye düşünmüştüm. Ama KLON öyle çıkmadı.

Kevin Guilfoile'ın KLON adlı romanı, 2005 yılında orjinal adı CAST OF SHADOW olarak Amerika'da yayımlandı. Burada dikkat etmemiz gereken bir şey var. Kevin Guilfoile'ın ayrıca 3. kitabı olan CLON ile Türkiye'de yayımlanan KLON'u karıştırmayınız. Türkiyede KLON adıyla yayımlanan kitabın orjinal adı CAST OF SHADOW'dur.
Kitabın adından da anlaşılacağı üzere birşeyleri klonlamak üzerine yazılmış bir roman bu. Bir klonlama uzmanı Dr. Davis Moore'ın 17 yaşındaki kızı tecavüze uğrar ve öldürülür. Ancak yıllarca bir netice alınamaz. Sonunda babanın isteğiyle, kızına ait eşyalar, polis merkezinden talep edilir. Ancak, eşyalar arasında bir DNA kalıntısı olduğu anlaşılan birşey vardır. Acı içindeki baba, kızının katilini bilmek ister. Neye benziyor acaba?

Hikayenin geçtiği ortamda, çocukları olmayan çiftler için devlet izniyle, artık dünyada yaşamayan birinin DNA'sı (Deoksiribonükleik asit) ile anne adayı hamlie bırakılıyor. Elbette evli çiftler için geçerli bir yöntem bu. Bu devlet tarafından yasalarla sıkı kontroller altında yapılıyor. Buna karşın, KLONLAMA işini protesto eden, GÜNAH gören çevreler de. Öyle ki, KLONLAMA işi içinde olan bir çok kişiyi öldürebilen dini oluşumlar bile var.

Kitap, heyecan açısından OLASILIKSIZ veya AÇLIK OYUNLARI'nın gerisinde kalıyor. Ama KLON, anlatım ve edebi yaklaşım açısından, olayları tasvir etme bakımından çok daha iyi olduğunu söylebilirim. KLON, 20 yıla yakın bir dönemi anlatmaktadır. 500 sayfalık romanda, geçen yılların su gibi akıp gittiğini göreceksiniz. Sizi bir kaç defa ters köşeye yatıracak kadar ustalıkla bezenmiş diyebilirim.

Roman, orta bölümlerden sonraki bölümlerde; GÖLGE EVREN adlı bilgisayar oyunuyla kesişiyor. Bunu neden söyledim? Çünkü, günümüz koşullarıyla örtüşüyor ve gelecekte de aynı böyle olacak gibi geldi. SURETLER filmi ve bu romandaki GÖLGE EVREN adlı online oyuna bakacak olursak, gelecekte bizi tartışmaya açık şekilde ilginç sosyal bir yaşantı bekliyor. Kimbilir MATRIX'deki yerimizi şimdiden ayırtmamız da gerekebilir ;)

Çok fazla bilim-kurgu gibi değil. Hiç de olmayacak birşey de değil. Eminim yakın gelecekte böylesi doğumlara şahit olacağız. Romanın güzel tarafı gerçeten de olabilecek şeyler üstüne kurgulanmış olması. 





Hiç yorum yok: