18 Nisan 2012 Çarşamba

AÇLIK OYUNLARI, Suzanne Collins

Açlık Oyunları, Alaycıkuş, Suzanne Collins
ALAYCI KUŞU 
(Mockingjay)
Açlık Oyunları, Suzanne Collins
AÇLIK OYUNLARI
(The Gunger Game)
Açlık Oyunları, Ateşi Yakalamak, Suzanne Collins
ATEŞİ YAKALAMAK
(Catching Fire)

Nasıl başlayacağımı bilemiyorum, 3 kitap ve sizi seri halde okumaya itiyor. Merak içinde sayfaları çevirirken zaman su gibi akıp gidiyor. Suzanne Collins'in hayal gücüne şapka çıkartmak gerek. Bu üç kitabı; giriş, gelişme ve sonuç olarak ele alıp okumak gerekiyor. Collins'in bu serisinde, harika bir anlatım ve efsanevi bir mücadele ile karşılacaşacaksınız. Eminim bu kitabı okuyan bir çok genç kız Katniss'in yerinde olmayı hayal edeceklerdir. Şimdiden ilk kitabın filmi ve romandaki karakterlerin bebekleri piyasaya sürüldüğüne göre, BARBIE devri kapanıyor gibi ;) Artık devir, güçlü kadınların devri..

Filmleri seyrederken, gözlerimin yaşarmasını veya tüylerimin diken diken olmasını çocukluk yıllarımda bırakmıştım. Ancak bu kitapta; duygu yüklü sahnelerde gözüme toz kaçıyor, pencere açık olduğu için de içim ürperiyor. Gözlerimin sulandığına ya da tüylerimin diken diken olmasını yanlış anlamanızı istemem. :)

Genel olarak kitapları ayrı ayrı alıp okumak mümkün değil. Mutlaka baştan başlamanız gerekiyor. Aksi takdirde, konuları kavramak zor olacaktır.

Hikaye, Kuzey Amerika'da yaşanıyor. Bir şekilde insanlık yapacağını yapmış, yaşam alanı ve yönetimler birbirine girmiş. Panem adında, oniki mıntıkası ve başkenti Capitol adında bir ülke vardır. Bu oniki bölge, tamamiyle Capitol'un hizmetini ya da daha açık dille köleliğini yapan insanların yaşadığı yerlerdir. Her mıntıkanın tek bir üretim faaliyeti olup, herkesin mutlaka çalışması gerekmektedir. Çalışacak iş olsa bile, açlık kol gezmektedir. Bir fare etinin bile çok  pahalı olduğu bir hayat vardır mıntıkalarda. Buna rağmen Capitol, tahminlerin ötesinde harika bir yaşam sürmektedir. Yemeklerin, kıyafetlerin ve tarifsiz zevklerin merkezidir, Capitol.


Zevkin doruklarına çıkmak ve oniki mıntıkayı uyuşturmak! Günümüz dinyasında, medyanın biz insanları uyuşturduğu gibi. Hani şu TV yarışmalarını düşünün Survivor gibi yarışmalar. Tüm dünyada ne kadar çok izleyeni var değil mi? Panem ülkesinde, Capitol halkını zevkin doruğuna çıkartmak ve oniki mıntıkaya yaşadıkları berbat hayatı unutturmak adına, her sene bir yarışma düzenlenir. AÇLIK OYUNLARI.

Açlık Oyunları, her sene her mıntıkadan bir kadın ve bir erkek yarışmacının katılımıyla gerçekleşir. Bu yarışma TV'den canlı yayınlanır ve izlemek de mecburidir. Toplam yirmidört yarışmacı kura ile seçilir. Yaşları 12-18 arasındaki herkes oyunlara kendi adını en az bir kere yazdırmak zorundadır. Kurada çıkan bir yarışmacı yerine bir başkası gönüllü olabilir, ama bu çok nadir olan bir olaydır. Haraçlar için kurada adının çıkması demek, öleceği anlamına gelir. Kurada çıkıp da oyuna katılacaklara HARAÇ denmektedir. Her sene kuraya adınızı ne kadar çok yazdırırsanız o kadar çok yiyecek temin edebilirsiniz. Adınızı, onlarca kez bile yazdırmış olsanız ancak 1-2 ay karnınızı doyurabilirsiniz.

Ve bu oyunda sadece BİR KİŞİ HAYATTA KALIR! Bu bir ölüm oyunudur ve hiçbir kural yoktur. Hayatta kalıp da oyunu kazanan kişi; ömür boyu servet içinde yüzer.

Onaltı yaşındaki Katniss  Everdeen ve oniki yaşındaki kızkardeşi Prim, bu seneki Açlık Oyunları için meydanda toplanırlar. Katniss ailesine destek vermek için, adını kuraya onlarca kez yazdırmıştır. Herşey şansa bağlıdır. Kardeşi Prim'in sadece ama sadece bir kez kaydı vardır. Kura çekilir, önce bayanlar..

Effie Trinket, kurayı çeken ve onikinci mıntakanın halka ilişkiler sorumulusudur. Kağıttaki ismi okur: Primrose Everdeen..

Ve hikaye başlar. Oniki yaşındaki çelimsiz kardeşi Prim'in, Açlık Oyunlarında yem olması kesindir. Ve Katniss hemen sahneye fırlar ve kızkardeşinin yerine gönüllü olacağını söyler. Nadir olan bu olay karşısında halk duygulanır. TV'de canlı yayınlanan bu kuralarda tüm Panem Halkı artık Katniss Everdeen ile tanışmıştır.

"Açlık Oyunları başlasın.."





Hiç yorum yok: