9 Temmuz 2012 Pazartesi

ŞU ÇILGIN TÜRKLER, Turgut Özakman

ŞU ÇILGIN TÜRKLER, Turgut Özakman
ŞU ÇILGIN TÜRKLER
Turgut ÖZAKMAN
Bu kitabın kısmetsizliği midir, benim işlerimin yoğunluğu mudur yoksa, kitabı okurken sık sık düşüncelere daldığımdan mıdır, bilmem; kitap ancak 15 günde bitti..

Kitabın ilk yarısı sıkıcı geldi, haliyle ön hazırlıklar vs. anlatılmaktaydı. Ancak sonraki bölümler heyecanlı hale geldi. Hele son 250 sayfa su gibi akıp gitti. Hiç yapmadığım şeyi yaptım, hem küfrederek hem de gözlerim dolu dolu olarak bitirdim kitabı. Hala inanasım gelmiyor, bu mücadeleyi ancak çılgın olanlar yapabilir..  Ancak Çılgın Türkler yapabilirdi ve yapmışlarda. Şaka değil gerçek.

Yazara göre ilk kitap olması gereken DİRİLİŞ - Çanakkale 1915 kitabına nazaran, daha güzel ve daha romanımsı bir anlatım olduğunu söylebilirim. Bu kitap, farklı cepheleri ve farklı insanları anlatmaktadır. Roman havasını daha iyi yakalayabilmek için araya serpiştirilmiş hayali karakterler de kitaba ayrı bir güzellik katmış.


Bugüne kadar hurafeler, söylentiler ve kulaktan dolma bilgiler ile bu büyük ve haklı mücadeleyi bildiğinizi sanıyorsanız, bu kitabı okuduktan sonra tekrar düşünün derim. Aklınızdaki bir çok soruya cevap verebilen ender bir eser diyebilirim. Aslında böylesi bir konuyu 688 sayfaya sığdırmak yetmez, ancak yazar okuyucuyu sıkmamak ve kurtuluşun ana hatlarını anlatmak için böylesi bir yola başvurmuştur. Konuyu daha da fazla irdelemek isteyenler, kesinlikle kitabın sonundaki notlar bölümüne bakmaları ve notlar bölümündeki referans verilen kitapları tek tek okumaları gerekmektedir. Turgut Özakman, belgelere dayanarak hazırladığı bu büyük eseri, her Türk gencinin okumasını salık vermiştir. Şahsi fikrim, her Türk genci değil, HERKES okumalı!

Bu kitapla, din tüccarlarının marifetlerini, kıskançların hainliklerini, Atatürk'ün bir diktatör olmadığını -ki aksine, Ankara meclisince büyük hevesle tam teşekküllü Başkomutan yetkisi verildiğini okuyacaksınız. Bugün yerden yere vurulan Gazi M. Kemal ve silah arkadaşlarının üstün hizmetleri ile düşmanı Anadolu'dan canları pahasına sürerken, dünyadan bi'haber koca koca adamların; kadınların giyim kuşamı nasıl olmalı konusuna takıldıklarını okuyacaksınız.

Diğer kitap yorumlarımda yaptığım gibi, kitabın özelliğini kaybettirmek adına geniş geniş özet yazmıyorum. Bunun yerine bende bıraktığı etkileri ve öne çıkartılması gereken konuları dile getirmeye çalışıyorum. Burada, bu kitap için bir özet çıkartmaya kalksam, inanın 50 sayfalık bir yazı yazmam gerekir. Buna rağmen, özeti bile size yetersiz gelecektir. Okumadıysanız lütfen bu kitabı okuyun. Roman olarak algılamayın, bunu bir tarih kitabı olarak görün, lütfen..



 

Hiç yorum yok: