GENÇ WERTHER'in ACILARI Goethe |
Goethe (Johann Wolfgang von Goethe 1749-1832) 'nin okuduğum ilk eseridir. Öncelikle kitabı basan Bordo-Siyah yayınevine teşekkür ederim. Gerçekten de güzel bir çalışma yapmışlar. Detaylı önsözlerle, kitap hakkında genel açıklamalar ve yorumlar yapmışlar. Bu kitabı okumadan önce, onu daha iyi anlayabilmemi sağladı.
Sanıyorum ki, içinde bulunduğumuz yüzyıl ve sonraki gelecek olan yüzyıllarla birlikte, AŞK tamamen şehir efsanesi haline dönecektir. Goethe ve onun devrinde ya da daha da eski tarihleri anlatan yeni nesil yazarların eserlerini okuduğumda; aşk hiç de öyle basit bir olgu gibi görünmüyor. İnsanı titreten, öldüren veya paramparça edebilen bir duygu seli olarak karşımıza çıkıyor...
Werther'e bugünün gözüyle bakacak olursak, aidiyet duygusu kabarmış bir romantik diyebiliriz. Werther'in kadınlarla arası iyidir. Bir kadını elde etmek için, fazla çaba harcamadığını kitabın başlarında da anlayabiliyoruz. Yazar, bunu özellikle belirtiyor ki; "Werther bir abaza değildir" vurgusunu yapıyor: gayet medeni, oturmasını kalkmasını bilen bir genç olarak karşımıza çıkıyor, Werther.
Sanırım, Werther'in akibetini şu sözle açıklayabiliriz: "ZOR ADAMI BOZAR". Lotte, güzel ve genç bir kadın olmakla birlikte, Albert adında (Werther ile yaşıt) bir genç ile nişanlıdır. Werther, Lotte ile Albert, evlenmeden önce tanışmış ve ona anlamsızca bir tutkuyla derin hislere kapılmıştır. Zor bir ilişki olduğunu ilerleyen zamanlarda anlıyacaksınız. Werther için bu ilişki zor gibi görünmeseydi belki, bu denli tutulmayacaktı, Lotte'ye.
Goethe, romanını mektuplar şeklinde yazmıştır. Werther, günbegün ya da aybeay yazdığı mektupları, arkadaşı Wilhelm'e göndermektedir. Gönderilen bu mektuplardan, hikayeyi birinci kişinin ağzından, Wilhelm'e yazılan bu mektuplarla gayet iyi anlıyabiliyoruz. Kitabın sonlarına doğru, DERLEYİCİ adında biri çıkıyor karşımıza; eline geçirdiği bu mektupların anlattığı hikaye ve bu hikayenin diğer görgü tanıklarının anlatılarını bize de aktarmaktadır.
Güzel kurgulanmış bir eser. Gothe, hikaye ve gerçekler arasında gizli bir bağ görünmektedir: kitabın önsözünde bunu okuyabilirsiniz.
* Diğer kitap yorumları için tıklayınız.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder